Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Castello del Terriccio

( ilość produktów: 2 )

Castello del Terriccio to toskańska winnica zlokalizowana na terenie dawnego średniowiecznego zamku, który kiedyś należał do rodu Gaetani. Po tym, jak ród stracił spadkobierców, posiadłość została nabyta przez polskich książąt Poniatowskich. Do połowy XX wieku przekształcili oni teren ze strategicznej warowni w posiadłość gospodarczą, wprowadzając folwark, uprawę pszenicy, gaje oliwne oraz winnicę wraz z piwnicą i budynkami gospodarczymi. Właśnie wtedy rozpoczęła się współczesna historia Castello del Terriccio, którą po polskich książętach przejęła markiza Serafin Ferri.

Gian Annibale Rossi di Medelana (1942-2019), dziedzic Castello del Terriccio, postanowił przekształcić winnicę w miejsce produkcji najwyższej jakości win toskańskich oraz ośrodek badań i doskonalenia winiarstwa. Obecnie posiadłością zarządza jego jedyny spadkobierca, Gian Annibale Piozzo di Rosignano, pochodzący z rodziny szlacheckiej, który poświęcił swoje życie rozwojowi Castello del Terriccio, jednej z największych winnic w Toskanii.

Winnica Castello del Terriccio słynie z uprawy winogron takich jak Sangiovese, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon oraz Merlot. W latach dziewięćdziesiątych wprowadzono również odmiany Syrah i Petit Verdot. W Castello del Terriccio produkuje się toskańskie wina czerwone i białe, które dojrzewają w drewnianych, betonowych lub stalowych kadziach, w zależności od rodzaju wina. Winnica zyskała międzynarodową sławę w 1993 roku, kiedy to wino Lupicaia stało się jednym z najbardziej pożądanych i cenionych czerwonych win toskańskich.

pixel